I primissimi monaci egiziani quali radici della spiritualità dell’ordine di san Paolo primo eremita - Degórski, Bazyli (Vox Patrum, 1998)
Szukając korzeni duchowości Zakonu Św. Pawia Pierwszego Pustelnika, autor artykułu bada głównie Hieronimową Vita S. Pauli Primi Eremitae - dzieło patrystyczne, które jest niewątpliwie pierwszym i najważniejszym utworem, na którym opiera się duchowość tegoż Zakonu.