Rapporto tra continenza e matrimonio in s. Girolamo - Mirri, Luciana (Vox Patrum, 1999)
Artykuł bogaty w najnowszą literaturę przedmiotu składa się z dwóch zasadniczych części: w pierwszej przedstawiony jest stosunek św. Hieronima do małżeństwa i dziewictwa, które Strydończyk zgodnie z ówczesną tradycją wychwala i stawia wyżej od pierwszego (to jedynie dopuszcza ze względu na prokreację i pomnażanie liczby dziewic), w drugiej zaś omówiony jest rzadko poruszany przez współczesnych badaczy status wczesnochrześcijańskich wdów i ich działalności, oraz problem niechętnie widzianego w starożytności chrześcijańskiej powtórnego małżeństwa.