La Vergine Maria e la pienezza dei tempi nel mistero dell’Incarnazione secondo san Pietro Crisologo - Kochaniewicz, Bogusław (Vox Patrum, 1999)
Tajemnica Wcielenia odgrywa w teologii św. Piotra, zwanego Złotosłowym, pierwszorzędną rolę. Wydarzenie to, ukazane w perspektywie historio-zbawczej, jawi się jako moment kulminacyjny dziejów ludzkości, które dzieli historię na dwie części: przed i po Chrystusie i nadaje jej prawdziwy, autentyczny sens. Odczytane w takiej perspektywie dzieje ludzkości objawiają zbawczy zamysł Boga i ukazują jego realizację.