Los ejemplos hagiográficos y legendarios femeninos y algunos elementos del culto a las santas mujeres en la obra de san Gregorio Magno - Lachowicz, Jerzy (Vox Patrum, 2002)
Wśród dzieł Grzegorza spotykamy także kilka historycznych świadectw czci kobiecych relikwii i używania imion świętych kobiet w tytułach świątyń i klasztorów. Fragmenty te zwykłe mają znaczenie drugorzędne, choć np. w przypadku św. Felikuli świadectwo Grzegorza jest jednym z ważniejszych. Kobieta w oczach Grzegorza może być wzorem świętości, miłości, nadziei, otrzymuje dary Boże, na płaszczyźnie relacji z Bogiem jest nawet w możności przewyższyć mężczyznę.