"Perfectio hominis" nel "De Iacob et vita beata" di s. Ambrogio - Zagórski, Dariusz (Vox Patrum, 2005)
Integralną część ambrozjańskiego nauczania odnoszącego się do ludzkiej doskonałości i szczęśliwości stanowi druga księga dzieła "De Iacob", ukazująca biblijne przykłady życia „sławnych ludzi", które stają się dla Biskupa Mediolanu nie tyle dodatkiem potwierdzającym teoretyczny wykład pierwszej księgi dzieła, ile raczej inspiracją dla niego i jego natchnieniem. To zdawałoby się potwierdzać oryginalność Ambrożego w formułowaniu niektórych twierdzeń natury ogólnej, a także swoistą niezależność od autorów, z których pism, i poglądów korzystał.