Bernard of Lublin (Bernardus Lublinius) and his Ficinian anthology: some observations - Olszaniec, Włodzimierz (Vox Patrum, 2016)
Niniejszy artykuł ma w zamierzeniu naświetlić grupę problemów zwiazanych z antologią tekstów filozoficznych przekazaną przez autograficzny rękopis Biernata (Bernarda) z Lublina. Autor artykułu skupia się na dwóch zagadnieniach: problemie źródeł wypisów Biernata z łacińskich przekładów dialogów hermetycznych i dzieł Platona (w tłumaczeniu Marsilia Ficina) oraz metodzie kompilacyjnej zastosowanej przez polskiego pisarza. W zamierzeniu autora spostrzeżenia zawarte w artykule mają być użyteczne w przyszłych badaniach nad antologią, w tym w przygotowywanej edycji krytycznej.