Andrzej Kompa – Mirosław J. Leszka – Teresa Wolińska, Mieszkańcy stolicy świata. Konstantynopolitańczycy między starożytnością a średniowieczem, Byzantina Lodziensia 17, Łódź 2014, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, ss. VII + 490. - Kochanek, Piotr (Vox Patrum, 2018)
nie dotyczy