„…with Priscilla his wife”. Quintus in "Martyrium Polycarpi" 4, 1 as a typus of Montanus in the light of the reference to Acts of the Apostles 18, 2 - Kozłowski, Jan M. (Vox Patrum, 2010)
Martyrium Polycarpi 4, 1 opowiada o samowydaniu się w ręce pogańskich prześladowców niedoszłego męczennika Kwintusa, który na widok zwierząt załamał się i złożył pogańską ofiarę. Od dawna uczeni dostrzegali, że słowa, za pomocą których autor Martyrium Polycarpi wprowadził postać Kwintusa, stanowią prawdopodobne nawiązanie do Dziejów Apostolskich 18, 2, gdzie wprowadzona zostaje postać żyda Akwili. Niniejszy artykuł jest propozycją takiej interpretacji tego nawiązania, która z jednej strony potwierdza opinię wielu uczonych (wśród nich G. Buchmanna), że Kwintus jest w Martyrium Polycarpi 4, 1 przedstawiony jako montanista, z drugiej zaś sugeruje, iż w postaci Kwintusa mamy ponadto do czynienia z typem samego herezjarchy Montana.