Die Familie als Erziehungsgemeinschaft in der Perspekttve des Familienkatechumenats - Stala, Józef (Vox Patrum, 2007)
Kościół, jak i sama rodzina, współcześnie coraz lepiej odkrywają prawdę o tym, że to właśnie rodzina, jako domowy Kościół, jest nie tylko przedmiotem, ale i podmiotem wychowania i katechezy. Mówi się więc już coraz wyraźniej o rodzinnej katechezie, uświadamiając sobie coraz lepiej sprawę, że to właśnie rodzice są pierwszymi wychowawcami i katechetami swoich dzieci. Dysponują oni sobie właściwymi środkami do tego stopnia, że wychowanie i katecheza domowa wcale nie muszą kopiować katechezy parafialnej. Podstawowym jej czynnikiem jest atmosfera szczerości i zaufania oraz świadectwo wiary dawane każdego dnia. Rola rodziców w tej dziedzinie jest niezastąpiona. Dlatego z tych między innymi powodów w niniejszym artykule zostało podjęte zagadnienie dzieła wychowania, które dokonuje się w podstawowym środowisku wychowawczym, jakim jest rodzina. Najpierw po zaprezentowaniu dzisiejszych wyzwań stojących przed rodziną zostało przedstawione odniesienie do katechumenatu rodzinnego, a następnie omówione wychowanie dokonujące się w rodzinie. Całość została ukazana w perspektywie historycznej.