Girolamo e i vescovi di Roma: Un rapporto di stima e di collaborazione - Mirri, Luciana Maria (Vox Patrum, 2004)
Hieronim jawi się więc raz jeszcze jako „vir maxime catholicus" i to nie tylko z tego powodu, iż wytrwał w prawdziwej wierze aż do śmierci, lecz także dlatego, że jego zjednoczenie z następcą św. Piotra zapewniało mu pewność niezachwianego trwania w prawdzie i stanowiło gwarancję jedności. Starał się o to ze wszystkich sił, poświęcając temu cały swój geniusz ludzki i duchowy, wraz z wyróżniającą go pasją kulturalną i intelektualną, z poświęceniem godnym prawdziwego chrześcijanina i świętego mnicha