Geneza i pierwsze znaczenie terminu „świecki" – „laicus" w literaturze wczesnochrześcijańskiej - Longosz, Stanisław (Vox Patrum, 2003)
Hac in dissertatiuncula primum vocis laicos - laicus genesis, quae radices in traditione veterotestamentaria (lSm 21, 5; Ez 48, 15 et 22,16) necnon in traductionibus biblicis Aquilae, Theodotionis et Symmachi habet, exponitur. Deinde eiusdem vocis antiquissima Christiana notio, quae imprimis christianum non-sacerdotem significat, locis ex scriptis Clementis Romani, Clementis Alexandrini, Origenis, Hippolyti Romani, Tertulliani, Cypriani Carthaginiensis, Pontii Diaconi.