Il dibattito al tema di rito slavo in Polonia nella letteratura polacca nel periodo tra le due guerre - Koczwara, Stanisław (Vox Patrum, 1999)
Artykuł ukazuje przebieg dyskusji w polskiej literaturze naukowej XX-lecia międzywojennego, dotyczącej istnienia obrządku słowiańskiego w Polsce wczesnośredniowiecznej, odnośnie którego zaznaczyła się polaryzacja stanowisk wśród uczonych. Zwolennicy jego istnienia, do argumentów znanych dotychczas nauce, dodają nowe, zaczerpnięte z badań archeologicznych, numizmatycznych i lingwistycznych; na ich podstawie próbują uzasadniać, iż chrześcijaństwo nie tyko dotarło do Polski już w IX wieku wprost z Wieckich Moraw,