Teofrast, Przyczyny powstawania i rozwoju roślin. Z języka greckiego przełożył, wstępem, komentarzem i indeksami opatrzył ks. Henryk Wójtowicz, Lublin 2002, Wydawnictwo TNKUL, ss. 494 - Zięba, Stanisław (Vox Patrum, 2003)
review