Znaczenie archeologii chrześcijańskiej dla interpretacji "Peristephanon" Prudencjusza na przykładzie wykopalisk pod Bazyliką św. Pawła za Murami - Iwaszkiewicz-Wronikowska, Bożena (Vox Patrum, 2006)
Hac in dissertatiuncula recentes excavationes archeologicae sub Romana Basilica S. Pauli extra muras, de qua iam IV saecolo Aurelius Prudentius in Peristephanon XII 45-54 scripsit, recensentur.