Kapłaństwo w świetle Księgi Kapłańskiej - Strzałkowska, Barbara (Verbum Vitae, 2010)
Księga Kapłańska jest jednym z najważniejszych źródeł wiedzy o kulcie i kapłaństwie w biblijnym Izraelu. Mimo że zawiera najwięcej wystąpień hebrajskiego terminu „kapłan”, to tekstów, które traktowałyby o samym kapłaństwie, jest w niej stosunkowo niewiele. W artykule zostały poddane analizie następujące fragmenty: Kpł 8-9 przedstawia opis początków kapłaństwa i kultu w Izraelu; Kpł 6,1-7,2; 10,8-15; 16 przynoszą szczegółowe rozporządzenia dotyczące kapłanów; Kpł 21-22 stanowi tę część Kodeksu Świętości, który omawia miejsce i rolę kapłanów we wspólnocie Narodu Wybranego.