Pomiędzy faktem a fikcją, historią a bajką, czyli o sporze pomiędzy biblijnymi „minimalistami” i „maksymalistami”. W odpowiedzi na recenzję Łukasza Niesiołowskiego-Spanò - Lemański, Janusz (Verbum Vitae, 2023)
Rev. prof. Janusz Lemański responds to Prof. Łukasz Niesiołowski-Spanò, the author of a review of Lemański's book: Narodziny Izraela. Szkice historyczno-biblijne (Uniwersytet Szczeciński. Rozprawy i Studia, 1203; Szczecin: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 2021).