Eucharystia. Ogień i Duch - Tronina, Antoni (Verbum Vitae, 2005)
Misterium Eucharystii stanowi dopełnienie wszystkich tajemnic ziemskiego życia Jezusa. Co więcej, zamyka ono całe objawienie biblijne, którego bogata symbolika znajduje tu swoje ostateczne wyjaśnienie. W tym sensie Eucharystia jest "szczytem i ośrodkiem" wszystkich sakramentów, jak stwierdza soborowy Dekret o działalności misyjnej Kościoła (Ad gentes, 9). W naszej refleksji chcemy się zatrzymać nad symboliką ognia w interpretacji największego spośród ,,misteriów światła". Tajemnicą światła nazwał Jan Paweł II "ustanowienie Eucharystii, w której Chrystus ze swym Ciałem i Krwiąpod postaciami chleba i wina staje się pokarmem, dając aż do końca świadectwo swej miłości do ludzi, dla których zbawienia złoży siebie samego w ofierze" (RVM 21). Zwrot aż do końca w słowach Listu apostolskiego Rosarium Virginis Mariae każe nam skupić się przede wszystkim na scenie umycia nóg uczniom na Ostatniej Wieczerzy (J 13,1nn).