Janusz Mariański, Godność ludzka – wartość ocalona? Studium socjopedagogiczne, Instytut Wydawniczy, Płock 2017, ss. 202 - Konieczny, Mariusz Grzegorz (Zeszyty Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, 2019)
.