ZAKAZANE/ZAPOMNIANE POGRANICZA KULTUR W POWIEŚCI KRYMINALNEJ I APOKRYFIE RODZINNYM - Medecka, Małgorzata (Zeszyty Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, 2020)
Artykuł analizuje sposób prezentacji miejsc, takich jak Gdańsk, Wrocław czy lwów, w powieściach stanowiących cykl (kryminały Marka Krajewskiego) i serię (apokryfy rodzinne Stefana Chwina). Utwory te odnajdują zapomnianą, przez wiele lat zacieraną w PRl i Związku Radzieckim wielokulturowość. Wspólna obu autorom jest intencja przypomnienia zakazanego pogranicza kultur, odmienne są sposoby ujęcia (odkryć nieznany świat ze wszystkimi szczegółami – M. Krajewski; obserwować nie tylko miasto, ale i świat z perspektywy mitycznego miejsca początku i końca – S. Chwin).