URSZULA SWADŹBA, WARTOŚCI – PRACY, RODZINY I RELIGII – CIĄGŁOŚĆ I ZMIANA. SOCJOLOGICZNE STUDIUM SPOŁECZNOŚCI ŚLĄSKICH, KATOWICE: WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO, 2012, 452 s. - Mariański, Janusz (Zeszyty Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, 2020)
.