Moralność godnościowa w ujęciu młodzieży polskiej przełomu wieków - Baniak, Józef (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
W artykule tym ukazuję postawy młodzieży licealnej i akademickiej w Polsce z przełomu XX i XXI wieku wobec moralności godnościowej i norm ją tworzących. Omawiam także wyobrażenia tej młodzieży dotyczące godności człowieka i jej miejsca w hierarchii wartości Polaków. Uwzględniam też postulaty młodzieży dotyczące wzrostu znaczenie godności człowieka jako wartości podstawowej w społeczeństwie polskim. Podstawę dla analiz socjologicznych dotyczących moralności godnościowej i miejsca godności człowieka w strukturze wartości podstawowych Polaków, ukazanych w tym artykule, stanowią wyniki wielu badań naukowych, które zrealizowali socjologowie w drugiej połowie XX wieku i w obu dekadach XXI wieku. Porównanie wskaźników ukazujących postawy młodzieży polskiej wobec moralności godnościowej i samej godności ludzkiej z obu przedziałów czasowych umożliwia zauważenie dynamiki trwałości i kierunku zmiany w nastawieniu młodzieży do tej moralności i do godności człowieka jako wartości podstawowej.