Społeczna rola kobiet w zarządzaniu - Kowalska-Myśliwiecka, Sylwia; Szypulska, Natalia (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi czytelnika na rolę, jaką kobiety pełnią w zarządzaniu organizacją. Artykuł definiuje problemy i bariery kobiet w organizacji, ze szczególnym uwzględnieniem działania negatywnych stereotypów i syndromów w pracy zawodowej kobiet. Artykuł przedstawia także wewnętrzne i zewnętrzne uwarunkowania kobiet w organizacji oraz opisuje społeczne cechy, wartości i postawy, które kobiety wnoszą do świata biznesu.