Globalizacja, tożsamość i wartości w ujęciu Roberta Wuthnowa - Daszewska, Anna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie koncepcji globalizacji, tożsamości i wartości społeczeństwa amerykańskiego na podstawie prac socjologa religii i kultury, Roberta Wuthnowa. Dyrektor Centrum Badań Religijnych z Uniwersytetu Princeton w Stanach Zjednoczonych opisuje zagadnienie globalizacji, prezentuje cztery zjawiska związane z integracją międzynarodową, zestawia homogeniczność ze zróżnicowaniem kultury, wskazuje na trzy sposoby na utrzymanie różnorodności oraz na nowe możliwości dla religii w dobie globalizacji. Następnie socjolog amerykański przedstawia charakterystykę tożsamości amerykańskiej, tożsamości Kościołów chrześcijańskich w Ameryce oraz związek tożsamości wiarą religijną i porządkiem moralnym. Omawiając koncepcję wartości, badacz zestawia konformizm z indywidualizmem, wyciąga wnioski na przyszłość, przedstawia rolę wartości w życiu publicznym, istotę osobistych narracji w życiu społecznym, oraz znaczenie małych grup jako wspólnot wartości w podtrzymywaniu witalności życia religijnego Amerykanów.