Wybrane aspekty procesu zarządzania finansami w gospodarstwach domowych województwa lubelskiego - Kuflewska, Wioleta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Niniejszy artykuł odnosi się do zagadnienia finansów gospodarstw domowych, a konkretnie procesu gospodarowania nimi przez mieszkańców województwa lubelskiego. Gospodarstwa domowe mają określony poziom zasobów finansowych, które muszą rozdysponować na dane dobra lub usługi, aby zaspokoić potrzeby. Generując dochody gospodarstwo domowe przeznacza je na różne cele, jednak trzeba odpowiednio nimi zarządzać. Celem artykułu jest przedstawienie sposobu realizacji procesu gospodarowania finansami w gospodarstwach domowych z terenu województwa lubelskiego. Artykuł prezentuje rozważania teoretyczne, jak również badania empiryczne dotyczące wybranych perspektyw zarządzania finansami w analizowanych gospodarstwach domowych z terenu województwa lubelskiego.