Rola mitochondriów w etiopatogenezie chorób człowieka - Biaduń, Waldemar; Kleczkowska-Pałka, Renata; Dziewa, Artur (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Mitochondria to jedne z najważniejszych organelli komórkowych. Odpowiadają przede wszystkim za syntezę ATP i metabolizm energetyczny, przez co odgrywają pierwszoplanową rolę w homeostazie ustroju. Od ich zdolności do prawidłowego działania zależy zatem nasze zdrowie i skłonność do chorób. Ostatnio w medycynie zaczęto poważnie traktować problem tzw. chorób mitochondrialnych, czyli mitochondriopatii pierwotnych (wrodzonych) i wtórnych (nabytych). Spojrzenie na etiopatogenezę różnych schorzeń przez pryzmat funkcjonowania mitochondriów pozwala na wprowadzenie zupełnie nowych terapii skoncentrowanych głównie na przyczynach dolegliwości, a nie ich objawach. W terapii mitochondrialnej proponuje się holistyczne podejście do chorób, z uwzględnieniem zmian diety i stylu życia oraz – przede wszystkim – zastosowaniem suplementacji, np. mitoceutykami. Rozważa się również wprowadzenie leczenia opartego na fotobiomodulacji. Nowe podejście może przynieść znaczną poprawę skuteczności terapii chorób uznanych praktycznie za nieuleczalne, w tym neurodegeneracyjnych i metabolicznych.