Religijna i społeczna rola księdza parafialnego w ujęciu socjologicznym i w interpretacji dorosłych katolików w Polsce z przełomu XX i XXI wieku - Baniak, Józef (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
W artykule tym ukazuję religijną i społeczną rolę księdza parafialnego w dwóch aspektach: teoretycznym i empirycznym. W teoretycznym aspekcie prezentuję definicje tej roli oraz jej ujęcia przez różnych socjologów. W aspekcie empirycznym ukazuję percepcję roli religijnej i społecznej księdza parafialnego przez dorosłych katolików w Polsce w XX i XXI wieku. Podstawę analizy postrzegania roli religijno-społecznej księdza parafialnego przez dorosłych katolików polskich stanowią wyniki dostępnych badań socjologicznych zrealizowanych w drugiej połowie XX wieku i w obu dekadach XXI wieku. Problem badawczy stanowi pytanie: jak dorośli katolicy polscy postrzegali i interpretowali religijną i społeczną rolę księdza parafialnego na przełomie XX i XXI wieku? Czy ujęcie roli księdza parafialnego było adekwatne i rozbieżne z definiowaniem jej przez Kościół katolicki? Odpowiedź na te pytania ukazują wyniki badań socjologicznych prezentowane w tym artykule. Szczegółowa prezentacja tych badań i analiza ich wyników jest tu odpowiedną metodą, wspomagana innymi metodami znanymi w socjologii empirycznej (historyczno-porównawczą, statystyczną, korelacji zmiennych).