Zastosowanie kwasu hialuronowego w zabiegach kosmetycznych - Walczak, Magdalena; Matysek-Nawrocka, Marlena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie właściwości oraz zastosowania kwasu hialuronowego w zabiegach kosmetycznych. Współczesny rynek medycyny estetycznej oraz kosmetologii zdominowany jest przez preparaty mające na celu zatrzymanie procesu starzenia się skóry, poprawy jej wyglądu oraz wpływające na skorygowanie jej niedoskonałości. Jedną z takich substancji jest kwas hialuronowy, powszechnie zwany eliksirem młodości. Obecne metody pracy w gabinetach kosmetycznych oparte są nie tylko na odpowiednich preparatach, ale na zastosowaniu zabiegów, adekwatnych do potrzeb skóry klienta. Dynamiczny rozwój technologii stworzył liczne możliwości wykorzystania kwasu hialuronowego w pielęgnacji oraz biorewitalizacji skóry starzejącej się z udziałem zabiegów bezinwazyjnych, jak i inwazyjnych.