Jakość środowiska szkolnego w negatywnej odsłonie w ocenie uczniów białostockich szkół podstawowych i ponadpodstawowych - Zemło, Mariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2019)
W niniejszym tekście chcemy spojrzeć na cechy szkoły w wymiarze relacji społecznych (uczeń – nauczyciel) oraz zachowań ryzykownych. Będą one opisane przez uczniów białostockich szkół podstawowych i ponadpodstawowych. W prezentacji odwołamy się także do zmiennych: „chęć uczęszczania do szkoły” i „średnia z ocen”, by sprawdzić jak zmienne te korelują z odbiorem środowiska szkolnego. Odwołanie się do tych zmiennych pozwoli stwierdzić czy różny stopień identyfikacji z rolą ucznia warunkuje odmienne postrzeganie instytucji z tą rolą związanej. Podstawą prezentowanych wyników są badania przeprowadzone w kwietniu maju 2019 roku. Do obróbki statystycznej zakwalifikowano 3753 ankiet.