Wizerunek kobiety w horrorze - Wieczorek, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2019)
Celem artykułu jest zarysowanie fascynującej drogi, jaką przeszło kino grozy na przestrzeni lat, jeśli chodzi o przedstawianie postaci kobiecych. Spośród wszystkich gatunków filmowych to właśnie horror ze swoją umiejętnością wyrażania powszechnie rozpowszechnionych lęków, najlepiej odnajduje się w atmosferze kulturowego przesilenia związanego z niepewnością bytu, destabilizacją aksjologicznego porządku czy poczuciem zagubienia jednostki w świecie. Taka elastyczność czyni ze współczesnego kina grozy doskonałe narzędzie do obserwowania i analizowania zjawisk czy procesów socjologicznych. Na podstawie krótkiej analizy historycznej oraz omówieniu kilku wybranych przeze mnie przykładów widać wyraźnie, że obraz kobiet w horrorze doskonale współgra ze światopoglądem obowiązującym w momencie powstawania danego dzieła. Współczesne kino grozy przestało być gatunkiem, w którym kobiety pełnią jedynie rolę ozdobnika czy obiektu westchnień, który trzeba ratować z opresji. Aktorki mają możliwość nie tylko prezentowania swego atrakcyjnego ciała, ale dodatkowo mogą wykazać się talentem, ponieważ niejednokrotnie przypadają im w udziale postacie znacznie ciekawsze i bardziej złożone niż ich męskim odpowiednikom. Można nawet stwierdzić, że (między innymi dzięki feminizmowi) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat horror stał się kobieto-centryczny, ponieważ to właśnie kobiety znalazły się w centrum zainteresowania twórców.