Osobliwości włoskiej myśli socjologicznej suplementujące wspólną wiedzę wychowawczą - Prüfer, Paweł (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2018)
Problemy społeczne badane w socjologii oraz sposoby ich diagnozowania mogą być osobliwe. Socjologia włoska jest tego przykładem. Praca socjologa to specyficzna aktywność, wymagająca poświęcenia oraz pokornej zgody na tymczasowość formułowanych wniosków i rozstrzygnięć. Niektóre elementy włoskiej myśli socjologicznej cechuje skłonność do kształtowania, formowania, a nawet wychowywania jej odbiorców. Poprzez krytycyzm wobec analiz i teorii, które proponują uproszczone rozstrzygnięcia oraz perspektywę badawczą połączoną z socjologiczną ironią, staje się interesującym sposobem opisu, wyjaśniania oraz korekty rzeczywistości społecznej. Osobliwość włoskiej socjologii zawiera się nie tylko w jej specyfice, w odmiennym sposobie stawiania akcentów, ale przede wszystkim w próbach wnoszenia owej osobliwości do zakresu wspólnej wiedzy o człowieku, społeczeństwie, często także w pryzmacie wychowawczo-metamorficznym.