Psychologiczne konsekwencje i wsparcie społeczne kobiet po przebytym zawale mięśnia sercowego - Grochulska, Agnieszka; Lesińska-Sawicka, Małgorzata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2016)
Problem stanów lękowych dotyka częściej kobiety po przebytym zawale mięśnia sercowego. Sposobem na poprawę jakości życia tej grupy chorych byłoby włączenie w procedurę medyczną leczenia ostrych incydentów wieńcowych programu kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej mającego na celu kompleksowe i skoordynowane stosowanie środków medycznych, psychoedukacyjnych przystosowu-jących chorego do nowego życia. Celem niniejszej pracy była analiza najczęściej towarzyszących uczuć i emocji kobietom po przebytym ostrym incydencie wieńcowym oraz roli wsparcia w ich życiu.