Informacyjny wymiar człowieka - Zięba, Stanisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Przedmiotem publikacji jest geneza człowieka ukazana na podstawie wydarzeń w neolicie określanych jako „wielki skok” czy „rewolucja neolityczna”, sygnalizując tym samym nie tylko wyjątkowość zaistnienia człowieka, ale także wyjątkowość człowieka na tle rozwoju przyrody. Rewolucja uczłowieczenia to pojawienie się istoty zdolnej do refleksji nad sobą i nad otaczającym światem. Świadectwem rewolucji neolitycznej jest m.in. rozwój rolnictwa i osiadły tryb życia człowieka. Radykalna przemiana to proces „przekroczenia” progu biologicznego. Czynnik sprawczy tego wielkiego skoku upatrujemy w informacji. Informacja stała się podstawą interpretacji zdarzeń, procesów, organizacji w świecie, stała się czynnikiem wykorzystanym w eksplikacji genezy układów fizycznych, biologicznych i antropologicznych. Hipotetycznie przyjmujemy, że w wydarzeniach neolitu informacja genetyczna uzyskała nową jakość pozagenetyczną.