Specyfika relacji interpersonalnych psychologa - Stepulak, Marian Zdzisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Psycholog podejmujący aktywność zawodową musi wchodzić w relacje interpersonalne z osobami badanymi, z psychologami oraz innymi specjalistami. Ta swoista triada wyznacza nie tylko zakres personalnych odniesień, ale pokazuje trudne obszary działalności zawodowej psychologa. Psycholog w swojej codziennej aktywności zawodowej musi wykazać się wysokim kompetencjami zawodowymi, ale także wysokim kwalifikacjami moralnymi. Wiodącym motywem jego oddziaływań jest dobro drugiej osoby oraz podejmowana za te osoby odpowiedzialność. Każdy zawodowy kontakt psychologa z drugą osobą powinien charakteryzować się poszanowaniem godności osobowej człowieka. Szczególnie ważne miejsce w przestrzeni relacji interpersonalnych odgrywają relacje terapeutyczne. Stosowane w nich przez psychologów nowoczesne metody, techniki i narzędzia nie mogą naruszać podstawowych wartości ważnych dla pacjentów i klientów. Bez podejmowania adekwatnych relacji interpersonalnych praca zawodowa psychologa nie przynosiłaby oczekiwanych efektów.