Kategoria „We-reflexivity” a struktura rodziny - Prüfer, Paweł (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Kategoria „We-reflexivity” została opracowana przez włoskiego socjologa Pierpaolo Donatiego. Jej zastosowanie w naukowej analizie ma służyć diagnozie współczesnych zjawisk społecznych. W artykule odnosi się ją do rodziny. Oprócz próby opisu rodziny w odniesieniu do „We-reflexivity”, próbuje się wskazać na korzyści praktyczne wynikające z zastosowania takiej perspektywy. Autor artykułu włącza w powyższe analizy własną teorię (maturacjonizm linearno-cykliczny). W jego przekonaniu taki horyzont badawczy czyni teorię uniwersalną, nie ograniczającą jedynie do kontekstów lokalnych. Analiza osadzona jest zasadniczo na klasycznej myśli socjologicznej, a także na selektywnie dobranych włoskich opracowaniach naukowych z tej dziedziny nauk społecznych.