Odrębność w postępowaniu ratowniczym u pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek, leczonych metodą hemodializoterapii - Kucharski, Łukasz; Matysek-Nawrocka, Marlena; Dziewa, Artur (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2021)
Choroby nerek są schorzeniem trudnym do wyleczenia, które często niosą za sobą nieodwracalne skutki. Przewlekła niewydolność nerek jest chorobą nieodwracalną i nieuleczalną. Najczęściej stosowaną metodą leczenia nerkozastępczego jest hemodializa, która wymaga od pacjenta wiele poświęceń i dostosowania dotychczasowego życia codziennego. Zabieg dializy, który trwa średnio od 4 do 5 godzin i wykonywany 3 razy w tygodniu niesie za sobą liczne powikłania, w tym stany zagrożenia życia. Ratownik medyczny w trakcie postępowania ratowniczego musi liczyć się z tym, że może trafić na osobą dializowaną. Wskazówki zawarte w pracy, powinny ułatwić ratownikowi w opiece przedszpitalnej rozpoznanie, a także wdrożenie właściwego postępowania ratowniczego wobec pacjenta dializowanego, aby nie spowodować u niej pogorszenia stanu zdrowia z jednoczesnym zachowaniem niezbędnych środków ostrożności.