Kosmologia kwantowa Hawkinga-Hartle’a i jej filozoficzne implikacje - Golbiak, Jacek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
Artykuł prezentuje wiodący model kosmogenezy kwantowej, jakim jest model Hawkinga-Hartle’a. Model odwołuje się do pojęciowej i matematycznej struktury, jaką jest funkcja falowa wszechświata. Funkcja falowa skonstruowana jest na podstawie formalizmu mechaniki kwantowej zwanego całkowaniem po trajektoriach, autorstwa Richarda Feynmana. Ten aparat matematyczny jest wykorzystany do opisu początku Wszechświata. Autorzy twierdzą, że ich model opisuje kreację Wszechświata ex nihilo. Głównym celem tego artykułu jest pokazanie słabości takiej interpretacji. Pojęcie ex nihilo powinno być rozumiane jako punkt zerowy z określoną geometrią i polem materii aniżeli dosłownie rozumianą nicość.