Postawy Polaków wobec zapłodnienia pozaustrojowego in vitro - Mariański, Janusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
W niniejszym artykule przedstawimy najpierw stanowisko Kościoła katolickiego w sprawie zapłodnienia pozaustrojowego in vitro oraz argumenty zwolenników tej metody. W drugiej części artykułu przedstawimy wyniki sondaży ogólnokrajowych dotyczących postaw dorosłych Polaków wobec zapłodnienia in vitro oraz postawy młodych Polaków dotyczących tej samej kwestii. Około trzy czwarte dorosłych Polaków dopuszcza w mniej lub bardziej wyraźny sposób praktykę zapłodnienia pozaustrojowego in vitro. Mniej jest tych, którzy zgadzają się w pełni ze stanowiskiem Kościoła katolickiego (około 20%). Wśród katolików dane te są nieco odmienne. Można ogólnie szacować, że nieco mniej niż dwie trzecie badanych katolików aprobuje procedury zapłodnienia pozaustrojowego in vitro i około trzecia część akceptuje stanowisko Kościoła katolickiego w tej sprawie. W tej dziedzinie można mówić o odchodzeniu od doktryny katolickiej i desakralizacji ludzkiego życia (od aprobaty do dezaprobaty).