Komplementarność czy konflikt pomiędzy kwestią finansową a potencjałem ludzkim? - Piszczygłowa, Bernadeta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
Kapitał ludzki stanowi najważniejszy zasób przedsiębiorstwa. Tak jest również w podmiotach leczniczych. To dzięki zatrudnianemu specjalistycznemu personelowi medycznemu podmioty lecznicze realizują kontrakty zawarte na udzielanie świadczeń zdrowotnych. Z zatrudnieniem nierozerwalnie wiążą się wynagrodzenia, które stanowią jedno z głównych źródeł kosztów w podmiotach leczniczych. Przy czym zasady wynagradzania obowiązujące w poszczególnych podmiotach leczniczych mogą mieć wpływ na zainteresowanie podjęciem zatrudnienia przez specjalistyczne kadry medyczne w tych podmiotach, co może powodować możliwość zawarcia wyższego kontraktu, a w konsekwencji wyższe przychody z tytułu realizacji świadczeń medycznych.