Funkcjonowanie gabinetów medycznych w dobie pandemii Covid-19 - Mosek, Aleksandra; Kowalska-Myśliwiecka, Sylwia (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
Po wybuchu pandemii COVID-19 cele systemu opieki zdrowotnej musiały zostać dostosowane do zmienionego środowiska, aby zaspokoić potrzeby zdrowotne pacjentów i oczekiwania pracowników ochrony zdrowia w zakresie bezpiecznych warunków pracy w nagłych wypadkach. Zmiany w działalności pracowników ochrony zdrowia, wynikające głównie ze zmian organizacyjnych i ekonomicznych, wpłynęły na systemy opieki zdrowotnej na całym świecie i oddziałują na wszystkie formy opieki zdrowotnej. Celem artykułu jest identyfikacja zmian organizacyjnych i ekonomicznych wynikających z wybuchu pandemii COVID-19, które wpływają na funkcjonowanie gabinetów lekarskich w Polsce na podstawie przeprowadzonych badań empirycznych. Przegląd działań wprowadzonych w celu zapewnienia stabilnego funkcjonowania opieki zdrowotnej w warunkach pandemii, pozwala stwierdzić, że sytuacja zagrożenia zdrowia publicznego ujawniła istotną potrzebę zmian organizacyjnych i ekonomicznych.