Rola psychoonkologa w leczeniu choroby nowotworowej - Skiert, Anna; Sitarz, Gabriela (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
Choroba nowotworowa jest wyjątkowo złożoną jednostką chorobową. Wpływa nie tylko na stan fizyczny pacjenta onkologicznego, ale także w znaczny sposób na stan psychiczny chorego i jego bliskich. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów leczenia nowotworu ważne jest zapewnienie nie tylko odpowiedniej opieki medycznej, ale także właściwego wsparcia psychicznego. W artykule została przedstawiona rola psychoonkologa w leczeniu choroby nowotworowej, dokonana została też ocena rezultatów pomocy psychoonkologicznej osobom chorym na nowotwór w różnych etapach choroby. W ostatnich latach coraz częściej mówi się o psychoonkologii, cieszy również coraz większa świadomość wśród pacjentów i przekonanie, że warto korzystać z pomocy specjalisty z tego zakresu onkologii.