Pielęgnacja skóry dojrzałej - Sagan, Barbara; Bernat, Maria (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2022)
W dzisiejszych czasach każda kobieta chce wyglądać pięknie i zdrowo, niezależnie od wieku. Zwiększa się świadomość pielęgnacyjna skóry, która ma bardzo duży wpływ na jej wygląd oraz proces starzenia. Wraz z wiekiem w skórze człowieka zachodzą zmiany. Skóra staje się coraz bardziej wiotka, cienka, zmniejsza się poziom jej nawilżenia, widoczne są zmarszczki. Nabiera ona tendencji do powstawania przebarwień oraz przesuszeń. Początkowo proces starzenia się skóry jest mało widoczny, zmiany są powolne, lecz z czasem pogłębiają się i stają bardziej widoczne dla oka. Stosowanie odpowiedniej pielęgnacji połączonej z działaniem substancji aktywnych może przynieść oczekiwane efekty.