Ocena wiedzy personelu gabinetów stomatologicznych w zakresie udzielania pierwszej pomocy - Matysek-Nawrocka, Marlena; Kucharski, Łukasz; Kubiak, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2020)
Celem artykułu jest ocena poziomu wiedzy personelu medycznego pracującego w gabinetach stomatologicznych na temat udzielania pierwszej pomocy. Stan nagłego zagrożenia zdrowia lub życia może pojawić się u każdego pacjenta gabinetu stomatologicznego. W pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w wybranych gabinetach stomatologicznych. Wyniki wskazują, że wiedza personelu w zakresie udzielania pierwszej pomocy jest niewystarczająca, wskazane jest zatem wprowadzenie cyklicznych szkoleń wśród personelu w zakresie postepowania w sytuacjach nagłych.