Zatrucie substancjami psychoaktywnymi u młodzieży – przyczyny i postępowanie przedszpitalne - Matysek-Nawrocka, Marlena; Wieczorski, Marcin; Kieler, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2018)
Zażywanie substancji psychoaktywnych w dzisiejszych czasach uważane jest jako jeden z najważniejszych problemów społecznych. Substancje psychoaktywne są środkami chemicznymi, które działając na organizm człowieka, powodują nie tylko zmianę samopoczucia, czy też fałszują odbiór rzeczywistości, ale również prowadzą do uzależnienia oraz powodują długotrwałe i nieodwracalne negatywne skutki dla zdrowia człowieka. Szczególną uwagę zwraca się aktualnie na problem, jakim jest zażywanie różnego rodzaju środków psychoaktywnych przez młodzież. W artykule przedstawione zostały przyczyny tego niepokojącego zjawiska społecznego, charakterystyka najważniejszych substancji psychoaktywnych oraz objawy towarzyszące zatruciu nimi, jak również postępowanie przedszpitalne.