Rytuał modlitwy na Światowych Dniach Młodzieży, Kraków 2016. Perspektywa socjologii wizualnej - Kowalczyk, Mariola (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2017)
Artykuł przedstawia ujęcie zagadnienia rytuału religijnego z perspektywy socjologii wizualnej. W tym celu przyjrzano się ubiegłorocznym Światowym Dniom Młodzieży w Krakowie by w oparciu o to wydarzenie przeprowadzić analizę rytuału modlitwy. W badaniach tego fenomenu przyjęto perspektywę wizualną, ze szczególnym naciskiem na analizę fotografii. Obrazy będące podstawą badań (załączone do niniejszego tekstu) pozyskaliśmy w trakcie bezpośredniego uczestnictwa w wydarzeniu. W oparciu o zamieszczone tutaj fotografie staraliśmy się opisać ukryte, subiektywne stany przeżyć religijnych uczestników spotkania papieskiego. Selekcjonując fotografię zastosowaliśmy zasadę polegającą na wyodrębnieniu zdjęć, które są istotne w kontekście obranego tematu i celu badawczego pracy. Sprawą drugorzędną stała selekcja związana z estetyką i jakością zdjęcia. Metodologia w przypadku badań dotyczących socjologii wizualnej, nie należy do jednoznacznie określonych, co sprawia, że wszystkie prace wybierające to podejście badawcze, można uznać za nowatorskie. Analizując fotografie skupiliśmy się na semiologicznym wymiarze interpretacyjnym, a następnie zestawiliśmy go z analizą dyskursywną. Należy dodać, że zamieszczone tutaj zdjęcia są doskonałym źródłem nie tylko naukowej analizy, ale i „twardym” dokumentem, potwierdzającym kondycję religijności uczestników wydarzenia, jakim były XXXI ŚDM w Polsce, odbywające się w drugiej dekadzie XXI wieku.