Otyłość – epidemiologia, aspekty biologiczne i psychospołeczne - Łagowska-Batyra, Agnieszka; Stachura, Agata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2017)
Otyłość jest stanem patologicznego zwiększenia masy tkanki tłuszczowej, prowadzącym do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka oraz zwiększonego ryzyka chorobowości i śmiertelności. Otyłość, będąc jednym z głównych problemów zdrowia publicznego na świecie, stanowi olbrzymi problem zarówno zdrowotny jak i ekonomiczny. Problem jest niestety zauważalny w każdej grupie wiekowej niezależnie od rasy, płci i położenia geograficznego. Udokumentowano, że otyłość zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy, udaru i dyslipidemii, wobec powyższego należy podjąć kroki nie tylko na szczeblu lokalnym ale również ogólnokrajowym i ogólnoświatowym aby rozpocząć działania zapobiegające rozwojom tej epidemii. Zwalczanie nadwagi otyłości jest procesem trudnym i żmudnym, ale nie niewykonalnym, co wymaga zaangażowania środowiska naukowego, podstawowej opieki zdrowotnej oraz administracji rządowej. Tylko zaangażowanie i zainteresowanie wszystkich instytucji w propagowanie zdrowego stylu życia ma szansę odnieść sukces i przyczynić się do poprawy zdrowia społeczeństwa.