Zachowania prewencyjne kobiet w ciąży - Lesińska-Sawicka, Małgorzata; Grochulska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2016)
Wśród zachowań prewencyjnych wykazujących różnice pomiędzy krajami wymienia się: planowanie ciąży i stosowanie metod regulujących płodność, systematyczność w odbywaniu wizyt kontrolnych w ciąży, uczęszczanie do szkoły rodzenia. W artykule przedstawione zostały wyniki badań przeprowadzone wśród kobiet z Polski i Turcji, dotyczące zrozumienia czynników wpływających na ich decyzje pronatalistyczne oraz ich zachowania i uczucia związane z macierzyństwem.