Pielęgnacja skóry w okresie ciąży - fakty i mity - badanie świadomości kobiet - Urtnowska, Katarzyna; Joppek, Krystian (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2016)
Pielęgnacja skóry podczas ciąży budzi wiele wątpliwości wśród przyszłych mam. Wątpliwości te rodzą powszechnie znane mity, dotyczące zarówno profesjonalnych zabiegów kosmetycznych, jak i tych wykonywanych w warunkach domowych. Aby nie rezygnować niepotrzebnie z czasami koniecznej pielęgnacji, niezbędna jest znajomość, których składników, preparatów kosmetycznych i zabiegów należy się wystrzegać, a które są odpowiednie dla ciężarnej. Badanie sondażowe przeprowadzone na terenie bydgoskich przychodni położniczo-ginekolo-gicznych ujawniło, iż kobiety świadomie rezygnują najczęściej z wykonywania peelingów, masaży i innych zabiegów na ciało. Wiele kobiet w trakcie ciąży woli się także obyć bez farbowania włosów i malowania paznokci. Dzisiejszy rynek drogeryjny wychodzi naprzeciw wątpliwościom wielu kobiet w ciąży, proponując różnego rodzaju kosmetyki przeznaczone specjalnie dla nich. Są one o bezpiecznym składzie, przystosowanym do wrażliwej skóry ciężarnej i zapewniają odpowiednią pielęgnację ciała, zapobiegającą powstawaniu nieestetycznych zmian typowych dla okresu ciąży.