Niezwykłe pielęgniarki z Lubelszczyzny - laureatki medalu im. Florence Nightingale - Szpak-Lipińska, Krystyna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2023)
Medal Florence Nightingale (ang. Florence Nightingale Medal) jest najwyższym odznaczeniem przyznawanym od 1912 roku przez Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża wykwalifikowanym pielęgniarkom i pielęgniarzom będącym aktywnymi członkami Stowarzyszenia Krajowego Czerwonego Krzyża, Czerwonego Półksiężyca lub innej instytucji zajmującej się udzielaniem pomocy medycznej. Przyznawany jest osobom, które wyróżniły się czynami wymagającymi poświęcenia i wyjątkowej odwagi w niesieniu pomocy ludności, zarówno w czasie wojen jak i pokoju, niesieniu pomocy ofiarom konfliktów, kataklizmów i katastrof. Inicjatywa uczczenia pamięci niezwykłych czynów Florence Nightingale na rzecz poprawy opieki nad na rannymi i chorymi pojawiła się na VIII Konferencji Międzynarodowego Komitetu Czerwonego Krzyża w Londynie, a w 100-lecie urodzin Florence Nightingale 12 maja 1920 roku przyznano pierwsze Medale. Wśród 103 polskich laureatek Medalu im. Florence Nightingale - pielęgniarek i sanitariuszek wywodzących się z różnych środowisk i regionów naszego kraju są także pielęgniarki z Lubelszczyzny i im poświęcony jest niniejszy artykuł. Prezentowane są sylwetki Jadwigi Wandy Ściepko (1921-2008), która otrzymała Medal im. Florence Nightingale 12 maja 2001 r.; Anny Ginalskiej (1932-2022), która Medal im. Florence Nightingale otrzymała 12 maja 2007 r. oraz związanej, chociaż krótko, z Lubelszczyzną hrabiny Marii Tarnowskiej (1880-1966), która otrzymała Medal im. Florence Nightingale w 1923 r.