Przebarwienia skórne jako problem kosmetyczny - Matysek-Nawrocka, Marlena; Zagraba, Marlena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2023)
Zaburzenia barwnikowe skóry są spowodowane fizjologicznym nagromadzeniem się pigmentu w skórze i powstają na skutek nieprawidłowej syntezy naturalnego barwnika w organizmie człowieka tzw. melaniny. Celem pracy jest przedstawienie problemu jakim są przebarwienia skórne. Zaprezentowano wyniki badań, które miały wykazać jak bardzo rozpowszechniony jest wśród respondentek problem występowania przebarwień skórnych oraz czy ankietowane są świadome właściwej pielęgnacji skóry i postępowania kosmetologicznego w celu niwelowania zmian barwnikowych.