Aktywizacja zawodowa osób niepełnosprawnych - Kowalska-Myśliwiecka, Sylwia; Metera, Kamila (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 2024)
Współczesność przynosi istotne zmiany w rozumieniu niepełnosprawności. Zmiany, które wpływają nie tylko na społeczne spostrzeganie osób z niepełnosprawnościami determinują również współczesne podejście do zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami, uwzględniając poszanowanie indywidualności, podmiotowości czy też godności każdego człowieka a nawet prawo do integracji społecznej i zawodowej. Artykuł jest próbą analizy funkcjonowania zawodowego osób niepełnosprawnych na rynku pracy. Jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy praca jest skutecznym narzędziem rehabilitacji dla osób z niepełnosprawnością oraz czy zachęca do dalszej aktywności w wielu obszarach życia.